• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Praktyczna gospodyni

Czerpać przyjemność z bycia panią domu. Sposób na życie. Praktyczna wiedza to czas na przyjemności.

Kategorie postów

  • kuchnia (2)
  • porządki (3)
  • wstęp (1)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Kategoria

Kuchnia


AWARYJNE BUŁKI BEZ DROŻDŻY

AWARYJNE BUŁKI BEZ DROŻDŻY

 

Uwielbiam niedzielne poranki. Wsaję o której chcę. Wyspana, szczęśliwa udaję się do kuchni. Podczas gdy reszta domowników jeszcze smacznie śpi, ja parzę sobie kawę i oddaję się rozmyślaniom. To taki przyjemny czas, kiedy mogę być sama ze sobą. Bez pośpiechu...

Dzisiaj też miałam taki piękny poranek. W błogim nastroju udałam się do lodówki w poszukiwaniu materiału na śniadanie dla moich cudownych facetów. Tutaj czar prysł, bo przypomniałam sobie, że w domu brak pieczywa ( nawet tostowego ). Na domiar złego dzisiaj niedziela niehandlowa i o zakupie czegokolwiek mogę tylko pomarzyć. Ponieważ procesy myślowe w takich sytuacjach, przebiegają u mnie dość sprawnie wink, wymyśliłam naleśniki. Następne rozczarowanie, bo okazało się, że mleka wczoraj też nie kupiłam i jest go zwyczajnie za mało.

Kolejna myśl: upiekę bułki! Kolejny zonk - brak drożdży frown

No tak, od czego jest Internet. Szybciutko znalazłam przepis na bułki bez drożdży ( na szczęście miałam wszystkie produkty ).

 

Czas wykonania: 30 minut ( w Internecie było 60 )

 

Składniki:

 

3 szklanki mąki

3/4 szklanki mleka

40 g masła ( ja dałam Kasię, masło bojkotuję od czasu jak stało się towarem luksusowym )

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

dodatkowo: jajko do posmarowania i mąka do podsypania

 

Wykonanie:

 

Włącz piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu.

 

1. Wszystkie produkty łączymy ze sobą, ugniatając je w misce. Cisto powinno być gładkie i łatwo dawać się formować.

    Ciasto dzielimy na osiem kawałków. Z każdego kawałka robimy wałek o długości ok. 30 cm. Następnie sklejamy razem końce wałka, tworząc pierścień, który        dwukrotnie skręcamy tak jakbyśmy chcieli zrobić dwie ósemki. Układamy na papierze i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

 

    Pieczemy 20 minut.

 

Efekt chłopakom bardzo smakował. Polecam

 

 

17 lutego 2019   Komentarze (1)
kuchnia   brak   śniadanie   głód   bułka   chleb  

PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POROWYM

Pulpety z mozzarellą w sosie porowym brzmi dumnie i wydaje się czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Z racji nadmiaru obowiazków, stałam się mistrzynią szybkiego gotowania. Obiady robię zazwyczaj wieczorem, na dzień następny. Każdy członek naszej rodziny wraca do domu o innej porze, stąd konieczność pozostawienia posiłku do ogrzania ( w domu mym, poza moją osobą, są same samce innocent ).

 

Przejdźmy do sedna smile

 

Czas wykonania: 30-40 minut

 

Potrzebne produkty:

Mięso mielone 500g

Por ( duży )

Ząbek czosnku

Opakowanie mozzarelli w kulkach (mini)

Śmietana 12%

Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, sól, pieprz

1 jajko

Mąka do obtoczenia pulpetów i zagęszczenia sosu

 

Sposób wykonania:

1. Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz, papryki. Składniki dobrze wymieszać.

2. Przygotować kulki mozzarelli. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety, umieszczając w środku kulkę mozzarelli.

3. Pulpety obtoczyć w mące.

4. Pulpety umieścić w garnku i zalać wodą. Gotować pod przykryciem około 20 minut.

5. Pora umyć, pokroić w półplastry.

6. Podsmażyć na oleju na złoty kolor.

7. Zalać pora szklanką wywaru z gotowania pulpetów.

8. Dodać: sół, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować ok. 15 minut.

9. Śmietanę ( 4-5 łyżek ) rozrobić z 3 łyżkami mąki i wlać do sosu. Doprowadzić do wrzenia.

10. Pulpety dołożyć do sosu. Zagotować.

 

Podawać z ziemniakami, makaronem lub kaszą.

 

Pulpety z mozzarellą

 

SMACZNEGO!!!

 

14 lutego 2019   Dodaj komentarz
kuchnia   pysznie   gotowanie   szybko   tanio   obiad  
Mmcleaning | Blogi