PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POROWYM
Pulpety z mozzarellą w sosie porowym brzmi dumnie i wydaje się czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Z racji nadmiaru obowiazków, stałam się mistrzynią szybkiego gotowania. Obiady robię zazwyczaj wieczorem, na dzień następny. Każdy członek naszej rodziny wraca do domu o innej porze, stąd konieczność pozostawienia posiłku do ogrzania ( w domu mym, poza moją osobą, są same samce ).
Przejdźmy do sedna
Czas wykonania: 30-40 minut
Potrzebne produkty:
Mięso mielone 500g
Por ( duży )
Ząbek czosnku
Opakowanie mozzarelli w kulkach (mini)
Śmietana 12%
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, sól, pieprz
1 jajko
Mąka do obtoczenia pulpetów i zagęszczenia sosu
Sposób wykonania:
1. Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz, papryki. Składniki dobrze wymieszać.
2. Przygotować kulki mozzarelli. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety, umieszczając w środku kulkę mozzarelli.
3. Pulpety obtoczyć w mące.
4. Pulpety umieścić w garnku i zalać wodą. Gotować pod przykryciem około 20 minut.
5. Pora umyć, pokroić w półplastry.
6. Podsmażyć na oleju na złoty kolor.
7. Zalać pora szklanką wywaru z gotowania pulpetów.
8. Dodać: sół, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować ok. 15 minut.
9. Śmietanę ( 4-5 łyżek ) rozrobić z 3 łyżkami mąki i wlać do sosu. Doprowadzić do wrzenia.
10. Pulpety dołożyć do sosu. Zagotować.
Podawać z ziemniakami, makaronem lub kaszą.
SMACZNEGO!!!
Dodaj komentarz