PIEKARNIK TEŻ MOŻE LŚNIĆ
Półki sklepowe uginają się od specyfików czyszczących piekarniki, okapy i inne przypalone i tłuste przedmioty w naszej kuchni.
Zanim jednak sięgniemy po coś bardzo silnego i mocno chemicznego, spróbujmy domowych sposobów.
Z własnego doświadczenia wiem, że domowe sposoby potrafią być bardzo skuteczne.
Osobiście wypróbowałam kilka z nich iserdecznie polecam do wypróbowania.
1. SODA, WODA I PŁYN DO NACZYŃ
Nalej wody do spryskiwacza i solidnie spryskaj piekarnik. Zasyp sodą i pozostaw na przynajmniej trzy godziny ( cała noc jest idealna ). Po odczekaniu, kiedy soda zrobi za nas czarną ( dosłownie ) robotę, zetrzyj sodę ręcznikiem papierowym. Wodą z płynem do naczyń zmyj tłuszcz i gotowe. Prosty, tani, zdrowy i skuteczny sposób.
2. BORAKS, OCET, PŁYN DO NACZYŃ, WODA I SODA OCZYSZCZONA
3 łyżki boraksu, 1/4 szklanki octu, 1/8 szklanki płynu do naczyń, 2 szklanki gorącej wody zmieszaj w butelce ze spryskiwaczem. Spryskaj dokładnie powierzchnię piekarnika. Posyp ścianki piekarnika sodą oczyszczoną ( nie dodawaj jej do butelki ) i spryskaj ponownie mieszanką z butelki. Odczekaj godzinę i wilgotną szmatką wyczyść piekarnik ( załóż rękawiczki ).
3. PŁYN DO NACZYŃ, SODA OCZYSZCZONA, OCET
Pół szklanki płynu do naczyń, torebkę sody i pół szkanki octu mieszamy w miseczce. Rozgrzewamy piekarnik do 50 stopni i wyłączamy. Gąbką rozprowadzamy mieszankę po wnętrzu piekarnika. Odczekujemy całą noc. Rano myjemy piekarnik ciepłą wodą.
4. PASTA Z SODY
Mieszamy pół na pół sodę z gorącą wodą. Dodajemy łyżeczkę soli (gdy piekarnik jest bardzo brudny ). Mieszankę rozprowadzamy przy pomocy szczoteczki i oczywiście w rękawiczkach ( te do zębów są idealne ). Mieszankę zostawiamy na przynajmniej 2 godziny. Następnie wilgotną szczoteczką szorujemy najbardziej zanieszyszczone miejsca. Całość usuwamy wilgotną gąbką.
Najlepszym sposobem jest mycie piekarnika wodą z octem, po każdym użyciu, no ale komu się chce.....
Dodaj komentarz